Behörig våtrum Lomma 040 - 23 04 70

Vilket värmesystem till handdukstorken?

Vi får ofta frågan om vad vi rekommenderar för uppvärmningssystem på handdukstorken. Handdukstork på el, vatten eller kombinerat. Vad är bäst?

Senast uppdaterad av Sanna i

För att svara på frågan tittar vi först på vilka behov du har. Ska du använda handdukstorken mer som en handdukshängare eller är det faktiskt viktigt för dig att den snabbt torkar din handduk?

Energisnål handdukstork.

Det mest energieffektiva alternativet är att koppla din handdukstork till ditt befintliga vattenburna värmesystem (VVS). Har du element och ska renovera badrummet är det enkelt att byta till en handdukstork. Då sätter vi handdukstorken på samma system du har elementet på idag. Väljer du rätt handdukstork så ersätter också handdukstorken elementet och ger en behaglig värme i badrummet. Prata med oss så hjälper vi dig att välja rätt handdukstork till ditt badrum. 

Gripsholm Handdukstork Ovan: Gripsholm handdukstork från Nordhem, kan monteras på både el, vatten eller kombinerat.

Kombinera el och vatten som värmesystem till handdukstorken. 

En handdukstork på enbart vatten betyder ofta att handdukstorken är avstängd på sommaren då det är varmt och elementen inte är igång. För många handlar det om vad som är enklast. Det vanligaste alternativet är ett kombinerat värmesystem för handdukstorken (el och vatten) så att du kan torka handdukarna på sommaren när värmesystemet är avstängt.

Sofiero Handdukstork Ovan: Sofiero handdukstork från Nordhem finns i 8 storlekar och går att montera på både el, vatten och kombinerat.

Endast el till handdukstorken.

Har du inte vattenburna element i badrummet så kan du med fördel välja en eldriven handdukstork. Rören i handdukstorken är då fyllda med glykol istället för vatten. Vi rekommenderar att du väljer en fabriksmonterad handdukstork så att handdukstorken är fylld korrekt. Kom förbi en av våra butiker så hjälper vi dig att välja rätt handdukstork. 

BOW handdukstork Ovan: Prisbelönade Bow handdukstork från INR. Alla handdukstorkar från INR är eldrivna. 

Så, vilket värmesystem till handdukstorken?

Det optimala är alltså att ha handdukstorken på en kombination av el och vatten. Har du inte ett trängande behov av att snabbt kunna torka handdukarna på sommaren eller helt enkelt inte vill dra in en ny värmekälla så är det bättre med enbart el eller enbart vatten som värmesystem. Många med vattenburen handdukstork väljer att lufttorka handdukarna under sommaren. 

Viktigt att tänka på vid installation av handdukstork. 

Vattenburna handdukstorkar får inte kopplas via ditt duschvattensystem (VVC eller varmvattencirculation) utan ska kopplas till ditt elementvattensystem (VVS eller vattenburet värmesystem). Vattnet som cirkulerar i ditt duschvattensystem är inte i ett slutet system som ditt elementvatten. Det innehåller syre som får krom och andra material att rosta sönder. Det är inte tillåtet sedan 1 januari 2011 enligt Säker Vattens Branschregler. Se alltid till att anlita behöriga hantverkare för badrum när du ska renovera så att badrumsrenoveringen utförs korrekt.

Följ @dittnyabadrum på Instagram